CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

.Tetamu Istimewa.

10 August 2011

9 Ramadhan 1432H

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, dah 9 hari kita semua umat Islam berpuasa. Alhamdulillah juga puasa tahun ni aku rasa tak lah selemah puasa2 tahun sudah. Kalau sebelum ni masalah utama aku, gastrik. Sampai nak muntah2. Tapi tahun ni, alhamdulillah, segar bugar..alhamdulillah. Cuma banyak dugaan mengantuk masa kat school..Selalu juga minta tolong anak murid picitkan huhu teruk betul teacher 'Ain ni... tapi picit sikit2 je pun..hehe

Hari ni dalam hati sangat happy. aku masak untuk berbuka sekeluarga. Masak simple je, spageti. Ada dua jenis kuah/sos. 1 yang perisa original tu, satu lagi yang cream sauce. Aku suka yang cream sauce ni sebab rasa mushroom.. tapi family semua suka yang ori tu..rasa ketimuran sikit.. hehe tak tahulah kat mana ketimuran spageti tu:P Mungkin sebab dah dimasak pedas2 dan bahan2 plak yang selalu makan je:)) Gambar? Dah makan semua bau teringat huhu. Tapi snap lah juga baki2 kuah yang tinggal. Semua dalam handset abang dan mak. Handset aku dah rosak! Sangat sedih... nak beli yang baru, macam kena tangguhkan dulu je keperluan ni. Nak raya ni..banyak lagi keperluan lain yang perlu diutamakan. For the time being, guna jelah sony ericson yang dah masuk tahun ke4 tu:)) Sangat berjasa walaupun buruk :P

Semalam plak satu family berbuka kat kemaman. Kedai tutup 2 hari dah ni sebab pekerja mak ada yang ke KL.. Jadi memang tak dapat buka kedailah kalau tenaga pekerja tak mencukupi. Kelakar sangat mak aku nak ajak berbuka kat restoren tapi siap bawa ayam berempah dengan ikan pari bakar. Over tak? Hehe apapun, sangat sedap!! Actually memang sebelumni pun macam tu. ada je lah bekal kalau nak berbuka kat kedai..bukan apa, stanby kalau kedai lambat hidang dan...........kalau masakan ka kedai tu tak berapa menepati selera hahaha~ Bukan kedekut okey!! :P Berjimat, mungkin:)) Lepas makan tu, terus menuju ke masjid yang memang setentang dengan kedai makan tu. Then terus cari baju raya sehelai dua dekat CP.. aku sempat beli jubah sehelai, tudung sehelai, sejadah. Tu je. InshaAllah nanti nak cari sehelai lagi jubah.. sebab jubah yang aku beli utk raya tu..warna putih..Warna putih ni bukanlah pakai selalu kan..So kena stanby another one:)) Terhad juga masa duk pilih kat CP tu..banyak fesyen lama je.. huhu. yang baru plak size tiada..yang ada terlalu keil dan terlalu besar plak..huhu :(

Oh ya tadi bukan masak spageti saja...hehe. Sempat juga buat puding gula hangus tapi letak roti yang dipotong dadu.So panggil apa ye? Puding roti karemel ke?? Entahla..hehe. Alhamdulillah, masakan hari ni semua kata sedap  (lega!) hehe~ Selalu kalau tak sedap memang kena sound direct je especially from master chef Norma hehe.. Air plak buat sirap laici aje.. Oklah, duk cerita makan je dari tadi nih...tapi sesungguhya, ku tak berapa makan kalau aku masak...Nak juga masakan mak! Huhuhuh makan sikit je tadi...

Ok, nak beradu dah.Nak bangkit awal, inshaAllah... Kawan2 pun time sahur nanti sama-samalah kita ambil kesempatan masa utuk solat tahajud, solat taubat, solat hajat, mengaji dan solat sunat subuh sementara menantikn azan subuh berkumandang:)) Better tak tidurlah lepas sahur..takut terlajak perahu hehe~ Ok, see you all again:)

Uppppsssss!! Ada satu lagi lah... semalam juga kami kidnap Esya kejap haha. Sebenarnya plan memang pergi kemaman dan ambil Esya and her mom. Tapi kebetulan plak mama esya kena masak untuk family belah sana sebab mak dan kakaknya tak sihat.. So kami dengan penuh hikmahnya cakap nak bawa esya jelah.. kesian kak Ira gaduh2 nak masak lagi, nak siap2 ikut kami lagi..Jampun dah 6.30 masa tu. Betapa 'gumbiranya' esya bila kami ajak dia keluar.. Sampai menangis2 bila mama dia nak ikatkan rambut dia. Dia tak nak dah..nak pergi terus! Hehe kelakar sangat esya nih...bagi pakai selipar biasa, tak nak.. dibuangnya. Terus berlari pegi pakai selipar/terompah tinggi dia.. ya Allah..kecil2 dah suka sangat pakai high heels ni! Siap lari2 & joget2 hahaha..

Seronok sangat jalan2 bila ada esya. Cuma satu jelah, aku memang tak boleh fokus shopping. Rasa nak main dengan esya je sepanjang masa bersama tu..huhu... Sekarang ni pun dah susah nak jumpa esya selalu.nenda dia sebelah sana kurag sihat. jadi mama papa esya banyak duk sanalah..jaga nenek. kami di sini rindu-rinduan lah sikit..tapi tak mengapalah, itulh pengorbanankan.. semoga Mak kak ira cepat sembuh. Aameen~

Bila dah nak balik tu, papa mama esya datang ambil dia kat bandar..Bila kereta kelisa lalu je depan esya..terus dia cakap "mamma......." "pappa...." syahdu sangat masa tu. Sampai aku bergenang air mata! HAHAHA entah apa2 duk bergenang air mata kes macam tu! :PTerharu kot sebab esya dah pandai cakap and kenal papa mama walaupun nampak kereta je dulu:)) Lepas tu tak pas lagi esya kat mama dia.. mama papa dia follow kami pergi kedai lain plak..Sepanjang masa tu esya duk sebut "mamma.. mamma..mamma.." tapi tak menangis.. cuma macam tercari-cari jugalah sebab tadi dia dah nampak mama dia.. hehe lagi aku bergenang masa ni HAHAHAHAHA

No comments:

.I ♥ Khat.




Grab A Button