CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

.Tetamu Istimewa.

03 March 2010

Soal Kerjaya

Assalamualaikum. Apa khabar anda semua?:) Harap sihat2 selalu. Banyakkan minum air ye panas2 ni. Tapi make sure minum air yang 'berkhasiat' juga:) Kurangkan minum air yang manis2 ni..Hari tu ada orang tag aku kat FB, gambar kaki mangsa kencing manis. Lepas tu terus jadi tak lalu nak makan/minum manis2..takut maa~ Sebelum nipun memang aku amalkan kurang manis dan kurang masin dalam minuman/makanan, tapi bila tengok gambar tu..huhu~ lagi nak kurangkanlah. Sampai air customerpun rasa nak kurangkan gula... tapi...nanti customer complain plak! hehe

Hari ni rasa segar sikit. Dah 3 hari tu kena migrain...memang tak larat sungguh. Bila rasa macam dah nak baik tu, betapa diri ini berusaha tak fikir yang berat2, senyum sokmo walaupun ada beberapa perkara berlaku yang mengundang kemarahan..hehe betapa nak jaga mood dan tak nak migrain datang balik:P Alhamdulillah, hari ni memang dah tak ada. Dah baik betul. Alhamdulillah. Terima kasih geng2 yang mendoakan aku;)

Oklah, aku nak chow dah. Nak house keeping. Macam biasalah, orang belum berkerjaya macam aku ni.. Nilah kerja2 aku selain online hahaha~Rumah dan halaman rumah tersangatlah teratur ecece~ Betapa ada 'bibik' yang menjalankan tugasnya sebaik mungkin..:P  Bilalah nak dapat keputusan interview hari tu. Lambat sungguh. Sungguh! huhu~ Dah tak sanggup nak dengar orang bertanya2 soal kerjaya. Soalan 'wajib' la kan untuk orang2 dah habis belajar macam aku ni. Memang sampai satu tahap, setiap kali ada customer / tetamu yang dikenali datang, rasa nak meyorok dalam bilik. Tapi..mana boleh! Akukan tukang buat air..Nak tak nak kena menampakkan wajah juga.

Bila orang tanya dah kerja belum, kerja apa, dan lain2 lagi soalan berkaitan kerjaya, aku jawab mudah aja. Kerja sementara je dulu...Ikutkan hati nak je jawab 'saya part time penganggur' Sebab apa part time? Sebab memang aku ada kerja sementara; tolong mak aku kat kedai dan mengajar tuisyen 'kaddang kaddang' kata pak belalang hihi~

Bila dah jawab macam tu, ada yang kata

'oo..payoh keje leni op..'
'mitok dok kat ni..mitok dok kat tu...'
'doh wak mende nye dok leh keje lagi ni?'
'dakpelah..koho2..tolong mok kedai pung masuk duit gok kan..'
'doh blajo tinggi2 pun payoh gok keje...'
'masuk U pun dok jamin lagi keje..blajo kat kolej2 biasa jelah..'
'Doh kalu gitu abih SPM amik yang jurusan2 teknikal la molek...blajo skill lalu..napok doh mende hok blajo tu sesuai keje mende..'

Waduh..pendapat2/respon2 yang last2 ni agak menggugat ketabahan hati. Tapi buat2 biasa je. Malasla nak bertekak dengan makcik2/pakcik2 ni kan...Nanti panjang plak debatnya..huhu~

Sampai satu tahap,rasa nak berhijrah pun ada. Ke mana? Ada la..hehe. Nak pergi  berhijrah ke tempat aku dulu..tempat menuntut ilmu lagi penuh kenangan la..Gombak! ;) Tapi ni angan2 je..Kalau memang belum rezeki kat sini, nak pergilah sana. Lagipun aku tengok bisnes mak akupun dah ok sikit. Pekerja2 dah boleh harap. Cuma bab2 air tu masih memerlukan aku lagi kalau customer ramai sikit. Tapi aku yakin, depa boleh survive nanti. Chewah..berangan bukan main lagi! Walhal tak confirm and tak decide pun lagi kih3...

Oklah, panjang plak aku bagi lecture hari ni hehe. Selamat malam semua. Adios!

2 comments:

Nurul 'Izzah said...

a'a, mmg pon, kalau ikutkan hati, nak je gi Gombak..byk keje di sana huhu..memang 'sakit telinga' la akhir2 ni kan...ngee..sabor jela.

SoalHati said...

tulah izzah..sabor jelah ubat terbaik huhuhu~

.I ♥ Khat.




Grab A Button