CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

.Tetamu Istimewa.

11 December 2008

Puding triffle soalhati








ni tukang rasa aka pengkritik tetap ;)


yang ni dua lapis je. sebab kek dah habis. tapi sedap jugak tanpa kek!

Hari tu soalhati try resipi baru. as usual. soalhati memang suka try yang simple2 jer. bahan mudah didapati dan tak perlukan:-
-terlalu banyak bahan2 yang mahal (mana ada duit nak beli..still mintak duit mak abah huhu )
-resipi yang rumit proses penghasilannya
-alat2 yang terlalu canggih.

cuti ni, banyak explore blog para 'chef' di rumah masing2. memang terliurlah dan teruja tengok gambar2 yang mereka tepek. rasa nak cuba semua yang nampak best but simple! tapi ada juga tak menjadi sebab oven tak de. huhuhu.. selalu berangan nak beli oven! macam izzah, kat rumah dia ada 2 oven bapak dia beli huhu. rumah ni bukan tak ada, ada.. tapinya sangat besar dan sukar digunakan. dah lama. mak je yang reti guna. oven tupun beroperasi time nak raya je. maknanya setahun sekali cuma ia memanaskan diri....

ok, ni lah resipi yang soalhati cuba! sedap juga!!! hehe. cubalah! terima kasih ummi zaihadi atas perkongsian ilmu masakan :) ni resipi mengikut step ummi zaihadi. tapi soalhati ada jugak main belasah jer.. hehe.. macam kek tu, soalhati tak beli swiss roll cake, just guna lapisan kek kahwin abang yang ada balance lagi hari tu. hehe. jimat kos! lapisan atas sekali soalhati ikut nasihat ummi zaihadi, just guna Nona Jelly perisa strawberry. senangpun senang. cantik!

Bahan:-
Lapisan bawah:
1 buku swiss roll cake - potong 1 cm
- Aturkan swiss roll cake dalam bekas kaca.

Lapisan Tengah:
125 gm tepung kastad
250 gm gula
500 ml air
125 susu cair
1/2 sudu kecil garam
- Bancuh sebati adunan dan masak atas api perlahan. Kacau selalu dan bila agak pekat, tutup api dan tuang ke atas lapisan pertama tadi. Ratakan kastad.

Lapisan Atas:
3/4 tin buah koktel- tuang ke atas kastad, rata.
10 gm serbuk agar-agar
125 ml air
2 sudu besar gula
Pewarna hijau/merah

5 comments:

Salsabila said...

sedapnyeeee!!!

seepot seedot said...

doktor pun pndai masak jgak ke???tp nampak cam sdp gak kuih tu!

p/s:memang diwajibkan balik semua rakyat TERENGGANU...diulang sekali lagi...semua rakyat NEGERI TERENGGANU diwajibkan balik mengundi...yg tak dapat mengundi,sokong je la...hehe!

seepot seedot said...

maaf..salah comment...ingtkan hanani..

sorry ye???!@#$%^

SHARIFAH ASIAH said...

pandai dia buat triffle. Boleh tempah buat hantaran dok. Nak request letak gambar atas triffle tu aci dok. Gambar abah je..kah kah kah

Cahaya Mata Kemuliaan Agama said...

salsabila..mungkin nampak je sedap tapi MEMANG SEDAP! hahaha

seepot seedot, boleh lak tersilap komen ek. siap peringatan mengundi plak tu. btw, arigato ne~ sudi menjenguk soalhati

ummi, bisa aja, tempah seminggu awal sebab nak kene beli bahan2.hehe
nampaknya saye kene gi kursus dululah utk buat 'gambar' kat atas puding tu. letak gambar abah je? gambar abah n umi bersanding atas pelamin la...hehehehehe

.I ♥ Khat.




Grab A Button