CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

.Tetamu Istimewa.

22 May 2008

Kongsi Ilmu!

Suka untuk saya kongsikan emel yang saya terima ini. setelah membaca perkongsian ilmu dan pengalaman seorang sahabat, rasa terkesan pada diri sendiri. bacalah, insyaAllah ada manfaatnya.

Subject: Jom perbaiki tarbiyyah ruhiyyah!
Berdasarkan pangalaman, pembacaan, dan pemerhatian ana... seseorang manusia itu akan menjadi lebih kuat dan yakin nak buat apa2 pon apabila dah ada experience@pengalam an...
ok, mengenai tarbiyah ruhiyah, apa yg kita nak kuatkan?...semestin yalah ruh kita!...bercakap mengenai ruh, tentunya sgt berkait rapat dgn Spiritual Quotiuos(SQ)<---eja betui ka dak pon x tau(kesedaran spiritual).. .jd mcm mana nak increase SQ level??....maka disini lah perlunya Spiritual Experience(SE) ....apabila tinggi spiritual experience seseorang tu, maka directly proportional la dgn kekuatan ruhiyyah...[ intense of SE--->high SQ--->high Ruhiyyah Strength(RS) ].... paham x..haha

apakah yg dikatakan sebagai Spiritual Experience(SE) itu?....seseorang itu dikatakan telah mengalami SE apabila berjaya melalui halangan spiritual...

contohnya:
1.) menahan makan@minum demi melaksanakan perintah ALlah SWT.
2.) menahan sabar dlm solat...biasanya org yg kurang SE dlm solat nih, dia akan solat dgn cepat sbb x tahan lama2
3.) tahan takut dlm gelap
4.) 'burung hantu'
5.) Qiyamullail
6.) merawat pesakit spiritual
7.) berzikir dgn sabar dan tadabbursetelah kita bejaya melalui satu halangan pada masa yg sama akan bertambahlah pengalaman.. .

jd tidak la boleh kita stick utk benda sama saja...kalo buat benda sama yg selevel, lambat sgt la nak naik level experince... kena tingkat kan cara supaya level experience kita boleh bertambah... .contoh lagi;
kita berjaya mengawal diri bgun qiyamullail berseorangan dgn solat tahajjud saja...maka disitu dah lepas satu lvl...nak tingakatkan, perlu ditingkat kan dgn ibadah sunat yg lain...sprt solat2 sunat lain, jalan malam, dan lain2...apabila dah lepas semua tu meningkat lah lvl of experience kita...paling penting disini ana nak tekan kan, kita perlu sentiasa check di mana level of experience kita, byk mana kah amalan kita...supaya dgn kesedaran ini boleh la buat kan kita aware di mana kita sebenarnya..

ok, ana bg perumpamaan; 100 SE = 1 SQ = 1 RS...(perumpamaan utk mudah paham saja)dan ana nak ingatkan disini setiap amalan kita memberi beza SE setiapnya... ada yg hanya buat satu amalan memberi byk sgt SE dan ada pula stgh amalan memberi sedikit saja SE, maka perlukan gandaan...org yg tinggi SQ, akan dpt byk kelebihan... kelebihan itu x sama pada setiap manusia...cthnya; dpt kesihatan luar biasa, dpt penyeri, dpt kekuatan fizikal, dpt kekuatan mental, dpt kekuatan ruh...mcm2 lagi lah...yg paling penting pengampunan ALlah....pengampuna n ALlah la sebaik baik anugerah.

disamping itu, Emotional Quotious(EQ) juga sgt penting..apa dia itu?senang cakap...keupayaan kita memahami perasaan org lain dgn baik...wa ALlahu a`alam...

No comments:

.I ♥ Khat.




Grab A Button