CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

.Tetamu Istimewa.

29 August 2007

Isu..Isu..Isu..


Macam mana kita nak jadi…
Seorang yang peka terhadap isu?
Responsive terhadap isu?
Pandai mengolah isu?
Kritis berfikir bila membaca isu?

Itulah yang aku sangat kurang mahir. Bila baca akhbar, aku cuba fikir, apa yang boleh dikaitkan dengan situasi atau keadaan mahasiswa, khususnya ataupun keadaan semasa. Setakat ni jarang sekali aku dapat respon terhadap isu. Melainkan apabila ada yang meminta aku mengkaji isu tersebut.
Bagaimana ye sahabat-sahabat? Tolonglah aku…

Aku budak sedang belajar, ada tips tolong tunjukkan.

9 comments:

bisyri said...

ain..semalam ibu akak tepon, tetiba ty psl debat perdana mlm sblmnye..mane la aku tgk...
pas2 free2 je kene fire, "betul la org kata, bdk U skrg bla..bla...bla.." huhu..

hassan said...

huhu. k.ain same la kite.. sy pun mengalami sindrom yang same huk2.. bce2 tp mcm x tau nk olah kan...mcm mane la nk jd lg kretif.?. erm tp satu care yang saye rase sy dapat menulis atau comment sesuatu isu itu apebile kte arif atau pun tau pasl sesuatu tu.. bru leh nk wat koment atau nk buat isu..jd konklusianya disini bnyak mentelaah.. hehe.. same2 berdakwah melalui penulisan..

hafiz238 said...

hmm, mungkin kena selalu baca penulisan yang kreatif.

Tidak semestinya perlu membaca ulasan isu yang berkaitan dengan agama. Cuba cari hasil kerja orang yang selalu berfikir terhadap sesuatu benda. Yang penting untuk dipelajari ialah teknik atau cara seseorang itu berfikir.

tidak tahu samada soalhati pernah lihat blog ini atau tak. Ini blog kawan saya yang selalu mengulas isu-isu semasa.

the forgotten lessons

Mungkin boleh dapat cetusan idea daripada blog ini :)

CerminDiri said...

salam kehidupan,

rasanya saya tahu.
biasakanlah diri dengan team pengguna. rasanya setiap negeri ada cawangannya.

Amin Idris said...

Bagaimana? Mungkin cara di bawah boleh membantu kalau bukan 100% sekalipun;

1. Desire (kehendak) untuk tahu apa yang berlaku samada global atau lokal.

2. Vision (matlamat) samada nak melihat Malaysia sebuah negara yang benar2 demokratik @ mahasiswa punya kebebasan bersuara, berfikir dan berpsersatuan @ Malaysia mengamalkan hukum syara' @ Umat Islam punya dignity yang dohormati seluruh kuasa dunia dsb.

Vision itu mendorong kita bila melihat atau terbaca suatu isu yang mencacatkan visi, maka kita akan mencari jalan bagaimana untuk respon.

3. Information (maklumat). Tanpa maklumat, kita tak dapat nak memberi apa-apa respon yang konkrit, konklusif dan kompehensif. So, bykkan membaca + berfikir.

4. Art (seni) dalam bertindak. Ada isu perlu ditangani dengan demo, ada yang hanya dgn artikel balasan, ada yang tak perlu buat apa, ada dgn cara reverse psychology dsb. Teknik ini perlu dipelajari secara khusus.

5. Belajar, belajar dan belajar. Tak semua tindakan kita akan accurate atau tepat. So, keep on learning and practice.

CahayaMata KemuliaanAgama said...

kak riah,
dalam maksudnya tu;)

hassan,
terima kasih sbb tolong kak in selama ni mencari isu;)betultu. kene mentelaah tapi studypun tak mentelaah mane huhu

hafiz,
terima kasih banyak2. nanti saya pi lawat blog dia.tqvm!

cermin diri,
team pengguna tu apa?

abg amin,
saya ada catat apa yg abg amin bagtau tu. masa tu say ikut bengkel kemahiran isu. terima kasih abg amin sebab ingatkan kembali! insyaAllah, sekarang masanya untuk praktik betul2(mcm lambat sangat je tindakan ni:(

Amin Idris said...

It's never to late to learn... :)

syauqah-el-wardah said...

Macam mana ya nak mahir isu?

Orang kata muslimat tidak peka kepada isu. Adakah benar? Sekarang ni, apa yang wani nampak, muslimat semakin peka isu dan sedang berusaha untuk memahirkan diri dalam respon isu. AlhamduliLlah. wani pun tidak terkecuali kot.

Lepas ni kena wajibkan semua sahabat-sahabat kita ke bengkel kemahiran isu akan datang. Ada cadangan nak buat satu liqa' khas untuk ini. Hehe macam mana Ain? Next 'year' lah kita buat k.

Cuba baca 'Kenapa Saya Tidak Berfikir Begitu' tulisan Ainon Ahmad dan Abdullah Hassan terbitan PTS. wani ada. nak pinjam? wani pun tak habis baca lagi. nak buat siri bedah buku tu?

Eh, banyak pula idea.. Sorry, Ain.

wassalam ^_^

ps: Maaf tak dapat tolong cari bahan utk PTPTN yang Ain minta tu...

CahayaMata KemuliaanAgama said...

wani,
tak benar! hehe. buka muslimat tak peka isu. tapi bagi ain kurang ramai. kesedaran pun kurang. bila dah sedar, untuk terus dekat dengan isupun mungkin problem juga bagi sesetengahnya...
ok wani, next year kita plan baik2..kita buat apa yang tertangguh sem ni dan lakukan pembaharuan! insyaAllah.

abg amin,
betul tu!sokong 110%

.I ♥ Khat.




Grab A Button