CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

.Tetamu Istimewa.

07 March 2009

Ziela & Fazlie


Masjid Alor Gajah. Depan rumah Mak Long jer.. Kamipun jalan kaki je pergi sana. Tapi pengantin naik keretalah. Cuaca panas sangat. Takut cair make-up. hehe.. Cantik sungguh masjid ni.... Nak nikah kat sini gak ;p

Sessi akad nikah mula agak lewat. Sampai abah selaku saksi pun keluar masuk masjid berulang kali. Kesnya, tok kadi pergi baca talkin. Ada jiran perumahan tu meninggal pada hari tersebut. Innalillah... Semua sabar menanti Tok Kadi...

Paling sadis, bila dah selesai akad nikah. Kak Lang nangis teresak-esak sambil peluk Mak Long yang sentiasa tersenyum di kerusi rodanya... Akupun tak tahan dah. Turut sama berlinangan air mata... Mak Long aku diserang strok baru-baru ni. Pak Long pun dah tak berupaya sebab dulu dia terjatuh dalam bilik air. Sama dengan Mak Long. Tapi Pak Long dah boleh berjalan sikit-sikit. Tapi tak mampu nak bercakap. Mak Long dah ok sikit sekarang. Tapi masih guna kerusi roda. Sebelah badan dia strok. Jadinya....bila kedua ibu bapa dah diuji begini, kasih sayang dan perhatian anak-anak sangat dituntut. Anak-anaklah yang paling utama untuk menjaga mak ayah. Aku duduk 2 hari rumah Mak Long, rasa insaf.....Adakah aku dan adik beradikku tahan dengan ujian dalam keluarga sebegitu rupa? Akan jadi seperti anak-anak Mak Long yang sangat tabah? Ujian Allah memang mengikut kemampuan hambaNYA!

Ni flower girls... Semua ni merupakan anak saudara aku (anak-anak sepupu aku). Depa panggil aku Mak Ngah 'Ain..hehe tua plak rasa. Eh, tapi yang pandang camera tu sepupu aku. Anak Mak Ndek. huhu sangat besar keluarga belah abah. Maklumlah, abah ada 13 orang adik beradik. Abah anak kelima. Bila berkumpul, dah confius yang mana sepupu, anak-saudara, cucu, cicit, huhuhu...

Ni sessi berarak. Nak sambut pengantin lelaki. Masa ni pun agak lama menunggu. Katanya tunggu pengantin lelaki siap. Ai, pelik ni :) Unik sikit bagi aku masa ni sebab pengantin lelaki akan pegang bakul yang ada duit syiling, gula-gula dan bunga. Bila dah dekat sampai rumah perempuan, dia akan lemparlah semua tu sikit demi sedikit. Masa ni budak-budaklah paling gamat. Duk kutip duit syiling yang bergolek atas jalan tar tu... Lepas tu baru kutip gula-gula.. hehe.. Mujur masa baling tu tak kena kepala orang.. Mungkin ada yang terkena! Tinggi gak dia baling. Dia pun memng tinggi dah! hehehe...

Sessi yang aku sekeluarga paling suka! Karaoke! hehehe.. Abah nyanyi dalam 3 lagu. Akuz plak..urmm... dialah nyanyi berapa kali entah! dari pagi sampai petang. Memang dah cita-cita nak jadi penyanyi. Tapi dululah, sekarang dah tukar. Graphic designer to be..inshaAllah :) So nyani ni as hobby jelah untuk hiburkan hati sendiri dan hati orang lain:) Yang tak sangkanya, Tok Sidang nyanyi paling banyak!!! Kebanyakannya lagu-lagu zaman dulu. Lagu P.Ramlee.. Mujur suara Tok Sidang agak sedap. huhuh... Tapi bila petang, sekali Tok Sidang angkat microfon, terus kilat dan guruh berdentum! Uisshh..udah-udahle tu Tok Sidang.... Rumah Tok Sidang sebelah rumah pengantin je. Dia sangat bagus sebab dia turut membantu meraikan tetamu. Macam kenduri anak dia plak :) Dia fahamlah kan keadaan penduduk dia macam mana... Pak Long Mak Long memang tak mampu nak melayan semua tetamu. Jadi Tok Sidang take over.

Gambar yang bawah tu gambar sepupu aku. Ni flower girl besar. hehe..tapi yang sebelah tu, yang malu-malu tu, bukan flower girl.....Flowr Horn! hahaha.. Jangan marah Aus. Sepupu ku yang belajar dikampus yang sama :)

Sekian dulu kisah buat kali ni. Aku balik Melaka pada hari Jumaat-Sabtu yang lalu. Balik dengan bas. Balik kampus semula abah tolong hantarkan. Terima kasih abah :) Sayang abah! Buat Kak Lang, tahniah dah selamat ke jinjang pelamin. Dah turun dah pun dari pelamin tu. hehehe... Jaga mak ayah elok2 ye. huhuhu....

No comments:

.I ♥ Khat.




Grab A Button