CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

.Tetamu Istimewa.

26 February 2009

Tanggapan Manusia

KES 1

Macam-macam kisah hari ni. Sebelum tu, assalamualaikum geng-geng semua :) sihat? Aku demam semula. Start hari Ahad baru ni. Natijahnya, tak dapat attend sepenuhnyalah Kursus Fasilitator. Sedih jugak. Yelah, duk terperap kat bilikpun tak de buat apa-apa. Tapi nak menapak ke sana, sangat tak bermaya. Batukpun boleh mengganggu gugat ketenteraman fasi-fasi lain. Jadi, rest sajalah. huhu..

Hari ni kelas banyak. 12pm sampailah 7pm. Dalam hati duk kata nak ponteng je. huhu teruk betul! Ada kelas yang tak ponteng lagi. Baguskan? haha.. Tapi tekad juga gagahkan diri ke kelas. Memang moyok jelah dalam kelas & tak banyak cakap. Tak bersembang dengan kawan-kawan. Banyak mendiamkan diri. Rasa sangat penat. Rasanya ni penangan si Ton itu.. siapa si Ton? Si Tonsil.. hehe.. Bilalah nak buang tonsil ni jauh-jauh. Kena berpisah juga dengan si Ton nampak gaya. Sebab semenjak kewujudan dia yang dah 'abnormal' tu, suhu badan aku tak menentu. Selalunya naiklah. Memang mudah demam. Batuk toksah kiralah..... Mak dah 'bising' kenapa batuk semula.

"pergilah check kot masalah kat paru-paru ke..."
"paru-paru okey..."
"mane awok tahu okey?"
"memang okey laa..."
"ye ke dok ni? awok tu bukang buleh kire..panda-panda awok je reka kalu bab2 gi klinik ni..bukang dok tahu awok tu gane.."
"iyye..dokkang la nok reka bab2 gini...paru2 okey.."

Kesudahannya, yang okey je yang aku cerita kat mak. Yang K.O nye belum lagi. Nantilah, tunggu masa yang sesuai. Abah dah tahu. Jadi lega sikit. Kalau ada apa-apa hal, boleh mengadu kat abah. "Anak baapaaaakk.." dialog dalam cerita P. Ramlee- Keluarga 69. hehe Btw, disebabkan keadaan kesihatan aku ni, abah dah hadiahkan pemberian yang memang kunanti selama ini dan dah berkuburpun impian tu. Tapi tanpa kusangka, ia bakal menjadi realiti. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. TQ ABAH!

KES 2

Tadi petang lepak-lepak kat HS Cafe sambil tunggu makanan order. Lama la jugak. Sekali datang seorang makcik ni tumpang duduk meja tu sekali. Aku senyum je. Sangat takde mood nak bercakap hari ni. Tapi makcik ni sangat ramah. Macam-macam dia tanya. Orang dah asyik tanya kita, takkan kita jadi tukang jawab je kan. Nanti dia ingat kita tak suka dia plak. Atau kita sombong. Atau kita malas layan dia. huhuh.. Akupun ringankan mulut.. Tak baik aku ni ikut mood macam ni. Kesian mak cik ni...Aku bertanya kembali,

"Erm..kerja sini ke?"
"A ah...kerja, study pun ye.."
"owh..erm.... mengajar ke?"
"aah.."
"ermm lecturer?"
"aah..kat EDU.."
"owh....
erm..nak panggil apa ye?"
"Wan.."
"Wan?"
"aah..Wan..."
(aisshh..tak kan nak panggil mak cik Wan? Nak panggil madam pun tak sedap je rasa...formal la pulak.hm, tak yah panggillah.)
"awak Ain kan? "
"eh, mana tahu?"
"tadi dengar kawan awak panggil awak Ain.."
"oh..hehe.."
"amik HS ke?"
"aah."
"SOCA?"
"hmm, SOCA." (Jarang orang dapat teka dengan tepat aku major SOCA! 10 markah untuk Mak Cik Wan!)
"Tahun berapa? 2nd year? 3rd year?"
"dah 4th year dah.."
"oo..dah nak habisla ni...."

(muda lagi ke muka aku ni? hehehe)

dia menyambung bicara.. katanya baru je tiba dari kampung. Terus datang sini sebab malam ni kena ajar Leadership. Malas nak berulang alik ke rumahnya yang terletak di Damansara. Bila ku tanya kampung di mana. Jawabnya Terengganu. Wah! terus rancak kami berbual menggunakan bahasa ibunda kami. hehehe Dok sangka la pulok buleh berkenalan denge lecturer Terengganu kat ning. Aku terus jadi selesa nak bertanyakan itu dan ini secara direct! Topik utama, soal kerjayalah. Maklumlah, bulan 6 nanti nak grad dah. InshaAllah. Jadi sekarang ni memang kena start mohon dah apa yang patut. Yang tak patutpun aku mohon jugak. hehe. Maklumlah, peluang kerja bukan mudah, so isi aje sekarang ni offer yang ada.. Kak Wan pun setuju. Dia kata,

"isi je semua. Nanti tengoklah mana yang dapat. InshaAllah ade rezeki awok tuh.. awok mitok lah jadi lecturer..Lecturer SOCA kang kurang sekarang nih... EDU pung kurang lecturer tu..Awok gi department, tanye nok wak gane kalu nok mohon jadi lecturer..
Pahtu TATI pun okey gok..awok gi sendiri. leni kene gitu. kene pandai-pandai sendiri. Mana tahu, mula-mula awok jadi tutor, pahtu die suruh awok amik master, pahtu suruh sambung plok PhD..Kalu TATI tu, dekat sket owk nge rumoh awok..sedak doh! macam saye ni...saya tak mboh amik PhD, tapi orang duk suruh amik..amik jelah...."

Banyak juga input dan kata-kata semangat yang aku terima dari Kak Wan. Rasa nak panggil mak plak sebab tengok wajah dia macam baya-baya mak dah.. hehe. Bagus jugak makanan aku lambat siap, dapatlah berborak panjang dengan lecturer ni. Bestnya kalau lain kali bertembung dengan dia lagi :) Aameeen...

KES 3

Sekarang ni boleh kata tiap-tiap malam akan lepak kat 'port baek punyer' ni. Tempatpun sama. Macam dah cop sejak azali plak. Biasanya aku lepak dengan seorang pelajar Nigeria ni. Dia sangatlah ramah dan suka share makanan yang dia beli. Dahla seleranya orang melayu. Tapi aku tak penah makan lagi, kesian la dia. Selalu dia pelawa kat budak-budak lain, laju je depa makan. Ish, kesian plak tengok..Kot ye pun orang pelawa, berpada-padalah...

Suddenly she asked me..

"are you married?"
"nop..."
"do you have bf?"
"not yet..."
"owh..ok!"
"why?"
"im just asking..."

Dia bertanya lagi,

"to whom you talk just now?"
"when?"
"just now, that phone call.."
"owh..my mom.. why?"
"i thougt you speak with your boyfriend or your husband."
"ya Allah..how come...why you said like that?"
"because the way you speak...."
(diapun membuat gaya-gaya aku bercakap telefon dengan ibuku tadi)

Aiseh..boleh plak ye orang anggap kita sembang dengan boyfriend/husband..walhal kita sembang dengan ibu kita. Macam-macam tanggapan manusia :)


3 comments:

SpEkmATaKu said...

lecturer edu y bernama Wan n asl ganu
adakah wan noraini..kecik molk orgny fair n pkai spek??erm erm

bgs gak ain apply jd lecturer kt uia
kegi sy bleh g sane sokmo2 buat alasan hihi...

SHARIFAH ASIAH said...

Abah nak bagi hadiah idaman. Mede ye. Kete, umah or apa apa. Bestnya. Gaya Kak Ain cakap tepon memang MACAM dok cakap dengan someone special - man. Lembut and slow. Tu lh dia cakap gitu. Tak pe insy. masin mulut dia..

Cahaya Mata Kemuliaan Agama said...

mirah,
die pakai spek, tapi doklah kecil molek..hehe. sedang2 je la. ain tinggi skit dr dia. die berisi skit..

doakan sy tercapai cita2 :)

ummi,
Abah bagi hadiah motor :) walaupun 3 bulan je lagi duk key el ni. hehe. sebab dok sihat tekpung, abah kesian kot....kebetulan kawan mmg nok jual ASAP motor die, jd tolong belilah. hehehe.. bulehla wak ulang alik gi kelas. dok leloh sangat..

.I ♥ Khat.




Grab A Button