CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

.Tetamu Istimewa.

18 March 2009

I.S.T.I.K.H.A.R.A.H.

Assalamualaikum. You all sihat?;)
Justify Full
Minggu yang membimbangkan.
Minggu yang agak membimbangkan sudah sampai ke penghujung. Esok! Esok lagi satu kuiz. Alhamdulillah petang tadi dah submit assignment SCD. Dah selamat jawab kuiz PT 1. Dapat 10/10. Percaya tak? huhu nak nangispun ada. Titisan air mata gembira! Memang semalam aku tak sempat nak study untuk Kuiz PT1 ni. Topics covered: Al Juwayni, St. Thomas Acquinas and Nizam al-Mulk. Aku selesai buat assignment SCD pun dalam 1.30pagi. Rest sekejap, my otak cannot go dah. Aku baca sepintas lalu je. Bangkit esoknya aku sambung study lagi dalam 45minit. Alhamdulillah. Masa tu memang aku hanya harapkan KEBERKATAN ALLAH dalam apa yang aku baca. Ilmu yang aku pelajari. Alhamdulillah. Rezeki Allah bagi walaupun usahaku tak setinggi mana, namun bersungguh-sungguh. THANK YOU ALLAH!

Go back to Kuantan.
Esok! Selepas kuiz SCD, aku akan bersiap-siap untuk pulang ke Kuantan. Kuantan? Macam pelik jer .... hehe. InshaAllah aku akan menghadiri majlis pernikahan sepupuku. Dia nikah jumaat pagi. Awal pagi plak tu. Tak sabar dah agaknya. hehehe jangan marah Abang Aby aka Abqari nama sebenar. Sabtu lepas zohor barulah kenduri, makan-makan, makan Raja Sehari...(best ni kalau boleh duk semeja dengan pengantin ;p) Ingat lagi dia dah janji aku boleh duk kat meja tu! Tapi dia pesan jangan makan laju sangat, nanti pengantin tak sempat makan! hehehe Tahniah buat Abang Aby dan Khairiyah. Alhamdulillah dah nak kahwinpun akhirnya... Hari yang ditunggu bakal tiba!

Menjaga hubungan sebelum berumahtangga.
Aku respectlah mereka berdua ni. Sebab? Sebab bila nak berjumpa je, mesti ajak aku teman. hehe... bagus bagus bagus. Kami bertiga sama-sama satu kampus. Kos je lain. Mereka KAED. Aku SOCA. Aku kenal bakal isteri Abang Aby pun masa sama-sama jadi committee LEADTRAIN masa zaman matrik dulu. Tak sangka la plak dia ada affair dengan sepupuku sendiri. hehe jangan marah, gurau jer..

Best jugak bila diajak keluar sekali... sebab bila jumpa, mesti pergi pasar malam ke, makan kat restoren ke, balik Melaka ke, balik rumah saudara ke, okey le tu! Daripada keluar berdua je, bukan mahram....dan....kita tahukan, antara berdua itu adanya si TANduk. huhu.. Nauzubillahiminzalik. Ya Allah, berkatilah percintaan hamba-hambaMU. Jauhilah dari perkara-perkara yang menjatuhkan nilai cinta itu sendiri.


Banyak juga kenangan terindah bersama pasangan yang bakal disatukan ni dan mempunyai ikatan yang sah lagi berpahala:) Jadi sangat rugi rasanya kalau tak dapat hadir untuk memeriahkan majlis mereka, apatah lagi merasai makanan beradab mereka. hahahaha.... Aku sangkakan tak dapat pergi dah. Sebab lecturers aku nak buat kelas ganti. 3 kelas! Akhirnya, semuanya dikhabarkan cancel petang tadi...Alhamdulillah!

Aku confuse lagi samada nak balik rumah terus lepas kenduri hari Sabtu, atau terus pulang ke kampus. Sabtu & Ahad ada konvensyen HISMAT. Aku tak pernah mis konvensyen HISMAT. Sayang plak rasa kalau tak pergi kali ni. Lepas ni nak grad dah. Entah dapat pergi lagi ke tak... :( Tetiba sedih plak... Tapi tadi sembang-sembang dengan abang, macam bersemangat je nak aku balik rumah lagi minggu ni. Lagipun dah kat Kuantan. Dekat sangat dah dengan kampungku. Kuantan-Kemasik ada dalam sejam lebih je. Jadi abang kata dia boleh ambil aku nanti... Hm...still thinking. Kena istikharah dulu ni... huhuh...

Halatuju selepas GRAD?
Mak aku call petang tadi. Laju-laju cakap sebab aku ada kelas lagi jam 5.30. Masa tu baru usai solat. Mak tanya aku betul-betul tak nak sambung KPLI? Nak sambung? Dapatpun belum tahu lagi mak.. Tapi mak kata kalau betul-betul nak, boleh diusahakan. Aku? Still thinking....

Pertemuanku dengan Head Department SOCA (SOCIOLOGY AND ANTHROPOLOGY DEPARTMENT) minggu lalu banyak membuka mindaku. Selama ni memang aku tak ada cita-cita langsung untuk sambung lagi pengajianku. Ambil Master. Tapi, madam banyak menyedarkan aku. Aku rasa tak layakpun sebelum ni. Tapi madam kata okey je result aku. "If i were you, i will take master. i will go up and up and up.." Memanglah nak up madam, tapi...... rasa nak bekerja dan memiliki 'harta' sendiri lebih mengatasi dari rasa nak belajar lagi. Rasa nak bagi nafkah kat parent dah sekarang ni. Malu dah nak mintak-mintak huhuhu... Tapi....sekarang ni.....Hmm.... confuse lagi. Mak suruh istikharah dulu. Esok bagi jawapan. ESOK???

Apa pendapat you all? Sharelah dengan soalhati.
Sambung master? KPLI? DPLI? Kerja sendiri? (tang kerja sendiri ni mak tak restu huhu....)

4 comments:

semalu said...

salam..
my opinion sambung terus lebih baik kalau peluang mmg dah ada. x buang bnyk masa n mudah sbb masih blum ada komitmen lain. tp kalau nak keje dulu pun ok gak tuk cari pengalaman. anyway ke2nya ada pro n kon. so istikharah dulu n try tanya pendapat mrk yg lebih berpengalaman.

MofiR said...

sambung... huhu

master??? x payah sangat pun... relaks je... hehe

Madman_ReturN said...

Salam....
Kalu nak amik KPLI.... make sure kawen dulu, kalau x.. kena posting sabah/sarawak ler.... he he

SpEkmATaKu said...

erm erm btol tu dh rase nk memberi la plak skrg ni kn hihi..btol tu smbng or keje da pro n con die..smbg smbl keje pn bleh klu mmp..org doakn d bess for ain..btw madman..alasan kawen tu dh xvalid skrg..postin ttp postin..klu da kabel sebesar pencawang pn blom tentu skrg ni huhu..

.I ♥ Khat.




Grab A Button