CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

.Tetamu Istimewa.

30 January 2009

'wak sughe~ Family Wan Rokiah'

Assalamualaikum geng-geng semua. Pekabo?

Aku kurang sihat sikit. Batuk menyerang kembali. Mulalah ke kelas tengahari 'panas dering' orang terengganu kata, pakai sweater jugak. Nak buat macam mana...sejuk maa..Kalau tak, sakit dada dan batuk menjadi-jadilah dalam kelas tu. Bimbang ganggu orang lain.

Balik rumah baru ni, sangat pantas masa berlalu. Ahad dalam 4.30pagi aku tiba dirumah dari Kelantan. Siangnya aku berehat agak lama. Sangat penat. Qadha' tidur... Bila bangun, tengok2 aku seorang diri je yang tinggal dalam rumah. Hah? Ke manakan semua orang? Rupa2nya mak dah ke pasar beli barang kedai dan persiapan nak buat 'sughe' aka bubur asyuro. Abang dan kak ipar dah pergi kerja. Adik yang cuti sekolah tupun ikut abang dan kak ipar pergi kerja sekali. Wan yang datang semalam pun ikut mak pergi pasar. Sampai hati semua tak ajak aku. Bangkit, buat breakfast untuk diri sendiri...

Petang, ikut abang ambil kawah kat rumah jiran. Rasa baru je angkut kawah hari tu masa kenduri abang. ni kena angkut lagi....

Malamnya, sangat sibuk menyediakan bahan mentah nak buat 'sughe'. Kupas bawang, mesin bawang, makan bawang..hehehe. Aku tolong sekejap je Wan sediakan bahan2 tu. Banyak masa aku tolong mak. As usual, tukang buat air lah. Pelanggan agak ramai memandangkan ni cuti cina raya... Ramai nak balik kampung... Aku tidur agak lewat..lepas subuh baru tidur...

Isnin! 'time for 'sughe'! Rumah dah riuh rendah dengan kehadiran anak beranak Wan Rokiah dan juga jiran tetangga beberapa kerat. Cukuplah. Lagipun buat sughe sekawah je. Bahan-bahanpun dah prepare separuh semalam. So tak banyak sangat kerja. Saudara mara yang datang banyak tolong persiapan makan besar time tengahari. Hehe..memang makan besarlah sebab semua yang datang membantu makan sekali.. dan aku yang baru nak tidur lepas subuh ni.......join buat sughe jam 12 tengahari. kih3.....Sangat malu nak pergi tolong.. mujur mereka mengetahui aku tidur lewat. Itupun setelah aku announce kat semua saudara mara, adik beradik Wan dan jiran tetangga..cover tuh.... hehehe...

Alhamdulillah, sughe kali ni sangat sedap! sehingga menjilat bekas! Ni 1st time family buat grand sikit macam ni. Sebelum ni mengharapkan sughe orang bagi jer..hehehehe... Tapi mak kata tak puas. Orang bagi sikit jer...(demand plak). Jadi baik buat sendiri. Boleh makan banyak-banyak :)

Saudara mara cadang supaya aktiviti buat sughe ni dijadikan upacara tahunan keluarga Wan Rokiah! Ye, cadangan yang baik tu! Selalu buat bubur lambuk, nasi dagang, nasi minyak..Tapi lepas ni kita buat sughe plak... Seronok jugak! Lepas tu edar kat orang kampung. Selain mengeratkan ukhuwwah sesama umat, dapat juga pahala bersedekahkan... :)

Selasa, pagi-pagi lagi ikut abang ke Hospital Kemaman. Ambil kak ipar, lepas tu ke rumah kakak kak ipar. Then pergi balik kampung Wan .Lamalah juga. Balik ni sebab nak ambil beg duit aku dalam hand beg tokwan aku.. hehe pelupa sungguh. Ada ke tinggal beg duit dalam hand beg Wan..Mak tanya "gane boleh ada dalam beg Wan...?" aku jawab" nak wak gane,cucu tokwan! " Dalam 7pm baru aku balik rumah semula.Oh tidak..tak kemas lagi barang nak pulang ke kampus! Naik bas jam 1030malam. Alhamdulillah....segalanya sempat setel! Aku tidur mati dalam bas! Mujur Izzah Ulfah tolong kejut huhu..dari Kemaman tidur, sedar-sedar dah ada di Greenwood!






.I ♥ Khat.




Grab A Button