CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

.Tetamu Istimewa.

04 June 2007

Kadang kala kita bukan diri kita

BETUL TAK?

SEM3 MELABUHKAN TIRAINYA.
Sem 3 sudah sampai ke penghujung. Ini adalah minggu terakhir kelas. Aku ada 2kuiz, 1 presentation. Alhamdulillah untuk presentation kami sepakat nak buat rakaman video. Jadi tak perlulah kami present di hadapan kelas. Hanya tayangkan video yang pelakonnya handal2 belaka. Watak utama? Tentulah bukan aku. Aku hanya menjadi wartawan bagi RBC-REVOLUTION BROADCAST CHANNEL. Job yang paling mudah dalam nak hasilkan video ni. Sebab itulah aku sendiri murah hati nak jadi wartawan. Aku takut aku tak dapat bagi komitmen sepenuhnya andai aku memegang watak lain. Amanah selain pelajar juga banyak yang perlu diuruskan dalam minggu-minggu akhir sem ni. Sesuai dengan kemampuan diri, aku usaha laksanakan sebaik mungkin. Aku tak mahu hanya sekadar melepas batuk di tangga atau di dalam lif. Tak manis dipandang orang. Ya Allah, aku mohon segala amalku adalah ibadah yang diterimaMU…


UCAPAN MAAF BUAT KELUARGAKU
Aku bercadang nak pulang 8hb ni. Bukan apa, mak di kampung sering menelefonku. Namun tidak seperti kebiasaan. Mak telefon sebaik saja mak bangun dari tidur. Biasanya mak telefon jauh-jauh malam. Dalam 1230pagi ke atas. Rindu sangat agaknya. Setiap kali telefon, pasti ditanyanya bila aku balik. Walhal dah berulang kali ku khabarkan. Sah rindu banget sama gue! GUE PUN RINDU SAMA MAK!!!
2 hari lepas, waktu wan telefon, aku beritahu wan yang aku nak balik 8hb. Kepada wan ku pesan agar wan tidak memberitahu sesiapapun. Termasuk mak. Sebab aku nak buat surprise. Wan kata, “iyeke nak balik? ok wan dok kabo..”

Semalam adikku pula telefon. Si bongsu ni paling jarang hubungi aku. Sms pun kaddang..kaddang.. tapi kalau aku ada kat rumah, dialah yang paling banyak bercerita dengan aku. Adakala sampai berebut stesen dengan abang dan mak. Semua nak bercerita. Fequl kata “ awok ni kak in..buat mendelah kabo ke wan tu awok nak buat surprise balik kekgi..wan lepah cakap nge awok, terus gi kabo ke mok awok nok balik…tau doh mok tu anok emas wan..mestilah wan kabo..” Ai, membebel plak adik aku ni.

Malangya aku tak jadi pulang nampak gayanya. Aku ada meeting. Ahli mesyuarat tingkap! So sad..tapi nak buat macam mana. Amanah mesti digalas sebaiknya. Nanti disoal di akhirat kelak. Mulutpun dah terkunci waktu tu..

Mak kata tak apalah kak in...lagipun kak in nak exam. nanti balik langsung tak sentuh buku. Terima kasih mak...maafkan 'Ain sebab tak dapat tolong mak kat kedai....





5 comments:

Sarah Mohd Shukor said...

betul tu..

sangat2 betul..

dan disebabkan tu, kadang2 mengeluh kesal..

abdul hayyi said...

tak boleh balik nak buat camne kan tapi yg penting kita tepon tanya khabar... :)

Cahaya Mata Kemuliaan Agama said...

betul tu hayyi..almost everyday contact...tapi tak sama rasanya..tak terubat pun rindu ku ini huhuhu

bang_gugar said...

salam,

hhmmm..

tumpang lalu ya..

insya Allah emak akan memahami keadaan situasi mcm ni..

(",)

Cahaya Mata Kemuliaan Agama said...

bang gugar..em very unik name...
trima kasih...mak kena buat2 paham ;)

.I ♥ Khat.




Grab A Button